Een canule is een buisje wat ingebracht wordt in iemands luchtpijp. Een canule houdt de luchtpijp vrij en helpt eraan mee dat het zelf weer gaan ademen na een lange periode beademd te zijn wordt gestimuleerd. Via hetzelfde buisje kan ook slijm worden uitgezogen als het niet goed kan worden opgehoest. Wanneer er slikproblemen zijn of letsels aan het hoofd wordt er ook wel eens een canule ingebracht.

Hoe gaat dat dan, een canule inbrengen?

Canules inbrengen gebeurt onder volledige narcose en meestal op de intensive care. De arts die de canule inbrengt maakt een opening in de luchtpijp en schuift het buisje zo naar binnen. De canule wordt onder het strottenhoofd geplaatst waardoor overige lichaamsdelen geen last hebben van de canule. Uiteraard wordt een canule met uiterste precisie ingebracht. Een canule is meestal prettiger als een beademingsbuisje, daarnaast heeft een canule ook een hele andere functie als een beademingsbuisje namelijk juist om te stimuleren dat je de ademhaling spoedig weer zelf over zal nemen. Een beademingsbuisje dient er puur voor om de beademing over te nemen. Een canule kan ook langer blijven zitten.

Wat kan er misgaan?

Zoals bij iedere ingreep kunnen er bij het inbrengen van een canule complicaties optreden. De eerste complicatie die kan optreden is die die samenhangt met de anesthesie. Narcose is en blijft een risico al is het risico van narcose vandaag de dag zeer klein. Wat er verder kan gebeuren is dat er een bloeding kan optreden, dit gebeurt meestal wel kort na het plaatsen van de canule, wanneer je nog in het ziekenhuis bent. Als laatste kan er nog uitgeademde lucht terechtkomen op plaatsen waar het niet hoort. Al met al zijn de risico’s dus niet enorm.

Andere toepassingen van canules

Een canule wordt niet alleen maar gebruikt in de luchtpijp. Er zijn nog andere toepassingen waarvoor canules worden gebruikt. Een daarvan is in een bloedvat. Er wordt dan een buisje geplaatst in een bloedvat van meestal de onderarm of hand. Een canule in een bloedvat kan bijvoorbeeld fijn zijn wanneer er vaak moet worden geprikt. De canule kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het afnemen van bloed zonder steeds opnieuw te hoeven prikken.  Een canule kan ook even blijven zitten wanneer je alweer naar huis toe gaat. Er moet dan wel goed opgelet worden op beginnende ontstekingen en de opening moet goed schoongehouden worden.

Tip: www.maeso.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *