Ben je klein behuisd, dan kun je er alleen maar van dromen. Zo’n kloeke moderne keuken met alles erop en eraan en vooral met dat fraaie vrijstaande kookeiland. Een keukenopstelling met eiland (soms schiereiland) is de vaste wens van veel amateurkoks maar je moet er wel plek voor hebben. Een eiland vergt namelijk de nodige ruimte om zonder stoten omheen te kunnen lopen. In een pijpenlakeuken van twee bij vier meter krijg je hem al niet mooi vrij in de ruimte, zeker niet omdat je er dan ook nog een rechte keuken in moet ‘wringen’.

Een kookeiland als werkeiland

Ruimte is helaas dus een vereiste voor een keuken met kookeiland. Soms kan je met een doorbraak ineens wel die ruimte realiseren. De creatieve mens krijgt veel voor elkaar. Heb je wel standaard de ruimte, dan kun je er natuurlijk eentje kopen. Vraag je eerst alleen wel af waar je zo’n keukeneiland voor wilt benutten. Dat hoeft echt niet alleen het koken zelf te zijn. Je kunt het eiland ook als een groot hakblok zien waar je je eten bereidt, snijdt en hakt. Met een spoelbak in je eiland kun je er ook wassen. De combinatie van kook- en spoeleiland komt ook frequent voor.

De gezelligheid en werkruimte van een keukeneiland

Standaard heeft een kookeiland een mooie strakke kookplaat (bijv. inductieplaat) en een plafondafzuiging. Die tegenwoordig steeds meer het veld ruimt voor een afzuiging vanaf de eilandplaat. Je kunt ook het koken en spoelen buiten het eiland houden. Dan krijgt het honderd procent de functie van werkeiland. Vooral als je samen of zelfs met z’n drietjes graag kookt, is dit nog niet zo’n gek idee. Er is genoeg sta- en loopruimte want je kunt helemaal rond het eiland bezig. Ook is het werkoppervlak ruim genoeg voor vier of zes werkende handen, snijplanken, gereedschap en ingrediënten. En het is erg gezellig om tegenover elkaar bezig te zijn, veel socialer dan naast elkaar te gaan snijden en bereiden. Wel moet je na het bereiden naar de kookplaat lopen, want die zit niet op het eiland, dan.

Een kookeiland als spoeleiland

Heb je alleen ruimte voor een wat kleiner eiland? Dan kun je ervoor kiezen die alleen als spoeleiland in te zetten. Er komt dan een gootsteen in, een kraan en aan- en afvoer van warm en koud water. Door dat water is het eiland ook een goede plek voor een vaatwasmachine. Bij een eiland zijn de opties legio. Werkeiland, spoeleiland, je kunt er zelfs een eeteiland van maken. Dan heb je wel minder kastruimte onder de aanrechtplaat want als je aan het eiland gaat eten, moet je je benen natuurlijk wel een beetje kwijt kunnen.

Familie-eiland

Een kookeiland als eeteiland is niet bedoeld voor grote groepen mensen. Meestal eet je er met z’n tweetjes. Behalve als je een langgerekt keukeneiland kwijt kan. Een deel kan dan voor de kookplaat gebruikt worden waarna je langzaam overgaat naar een tafeldeel waar soms wel tot tien personen aan kunnen eten. Vaak vervangt zo’n uitgerekt eiland dan de traditionele eettafel.

Op zoek naar wat anders? Dan kan keuken op maat iets voor jou zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *