Duits leren, saai? Echt niet!

Duits is een taal die de laatste jaren eigenlijk redelijk onder de radar is gebleven en die eigenlijk op mondiaal vlak zijn belang enigzins verloor. Echter, de laatste periode is de Duitse taal weer steeds verder opkomende en het is wellicht in de nabije toekomst toch wel handig als je Duits spreekt. Ook kan het gewoon simpel weg handig zijn als je in Duitsland, Oostenrijk of een van de ”oostbloklanden” komt dat je je in ieder geval kunt redden. Een nieuwe taal leren is vaak niet alleen handig, maar ook nog eens heel erg leuk!

Hetzelfde als het Nederlands? Echt niet!


Duits leren is een stuk moeilijker dan je wellicht van te voren zou denken. Veel Nederlanders denken dat Duits voor het grootste gedeelte overeenkomt met de Nederlandse taal. Echter, dit is complete onzin, Duits is een totaal andere taal dan het Nederlands. Dat wij enkele woorden hebben die op elkaar lijken zoals kerk-Kirche, boom-Baum en-und water-Wasser, betekent niet meteen dat een taal hetzelfde is. In het Duits schrijf men alle zelfstandige naamworrden met een hoofdletter, het spreektempo is een stuk sneller, je hebt 3 soorten lidwoorden, naamvallen, en dit zijn enkel een paar grote verschillen, maar er zijn er nog veel meer. Dat veel Nederlanders tevens denken dat de taal hetzelfde is resulteert er vaak in dat Nederlanders die onbekend zijn met de Duitse taal Nederlandse uitspraken gaan ”verduitsen”, soms kan een Duitser hier nog wel wat uit opmaken, maar vaak komt dit over als complete wartaal en dan gaan we dit vaak maar weer mengen tot een combinatie van een gesprek in het Engels en het Duits. Als Duits voor het grootste deel overeen zou komen met het Nederlands, dan zou iedere Nederlander in staat moeten kunnen zijn om vloeiend Duits te spreken, Echter, lang niet elke Nederlander spreekt Duits.

Wat wil ik?


Duits leren is dus niet ”saai”, maar vaak juist hartstikke leuk! Je kunt op verschillende niveus een taalcursus Duits volgen. Om goed te kunnen bepalen welk niveau je moet nemen zijn er vaak op het internet meerdere testen beschikbaar. Je kunt voor het bepalen van je niveua een simpele test pakken, maar het is veel interessanter om te weten op welk niveau je al zit! Denk hierbij bijvoorbeeld aan A1, A2, B1 etcetera, etcetera. Je hebt simpelere taalinstituten en wat professionelere instituten. Bij een simpeler taalinstituut krijg je wel een certificaat, maar deze zijn er vaak meer voor bedoeld om je de taal aan te leren zodat je je hiermee kunt redden. Je krijgt dan een certificaat met dat je geslaagd bent voor de cursus ”Duits voor beginners”. Bij een geavanceerder taalinstituut zoals ”Goethe” heb je veel meer aan een taalcursus Duits. Hierbij krijg je een officieel certificaat waar je echt veel meer aan hebt. Je hebt tevens ook meer aan de lessen, maar, dit is dan vanzelfsprekend ook wel een stuk prijziger.

Wat moet ik nu kiezen?



Kortom, het gaat erom wat je wilt bereiken met het feit dat je Duits wilt leren, ga je solliciteren bij een bedrijf, is het daarvoor van belang dat je Duits spreekt, ga je emigeren naar een Duits taalgebied? Of wil je je gewoon simpelweg kunnen redden als in Duitsland of Oostenrijk op vakantie gaat? Wat je wensen ook zijn, voor ieder is er wel een mogelijkheid. Alleen geldt wel, hoe meer je er mee wilt, hoe prijziger het wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *