Giardia is een darmparasiet die veel voorkomt bij honden. Deze parasiet zit bij veel honden in de darmen zonder problemen te veroorzaken, maar in sommige gevallen kan het honden wel gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo zijn vooral gevoelige honden zoals puppy’s en honden met een verlaagde weerstand vatbaar voor gezondheidsproblemen veroorzaakt door de parasiet. Giardia hond is een veel voorkomende aandoening en kan behandeld worden met medicatie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alleen je hond, maar ook de omgeving moet worden behandeld omdat de parasiet aardig lang in de omgeving aanwezig kan blijven.

De diagnose van giardia hond en de behandeling

Ontlasting van de hond is nodig om vast te stellen of het giardia hond aanwezig is of niet. Een betrouwbare test maakt vervolgens hier gebruik van om te kijken of het parasiet aanwezig is in de ontlasting. Als de parasiet is vastgesteld moeten er een aantal maatregelen worden genomen. De meeste mensen verwachten dat hun hond last heeft van dit parasiet als er sprake is van wisselende tot hardnekkige diarree, buikpijn, bloed en/of slijm bij ontlasting, verminderde eetlust, sloomheid en soms ook braken.

De klachten van giardia hond verschillen per dier. Sommige honden hebben de parasiet bij zich en hebben geen klachten. Andere honden krijgen vaak symptomen 1 à 2 weken na de besmetting met de parasiet. De meeste honden raken besmet door gras te eten, te drinken of te likken aan poten in een besmet gebied. Ook de eigenaar van de hond kan de parasiet mee naar binnen nemen tijdens het wandelen in een park. Als je hond de symptomen hierboven omschreven ervaart, is een bezoekje aan de huisarts verstandig. Deze kan advies geven over het behandelen van de parasiet en de omgeving van de hond.

Het behandelen van de parasiet

Giardia hond kan behandeld worden door de hond en omgeving te behandelen. Als eerst behandeld de huisarts de hond door Panacur voor te schrijven. Voor het behandelen van de ontlasting wordt licht verteerbaar voer en probiotica aan te raden. Na deze behandeling is het aan te raden om je hond goed te wassen met shampoo. Ook is het verstandig om de kleedjes en voerbakjes van je hond te reinigen door gebruik te maken van heet water. Chloor of Quaternaire ammoniumzouten kunnen worden gebruikt om de omgeving schoon te maken, aangezien deze stoffen de parasieten doden.

Tip: Puurvoordieren.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *