Ken uw rechten (en plichten)

Voordat u een advocaat inschakelt moet u eerst weten wanneer u er een nodig heeft. Voor situaties in uw persoonlijke of zakelijke leven, vaak transacties of overeenkomsten met anderen, zijn er wetten en regels die u beschermen maar u moet er wel kennis van hebben. Ook zijn veel transacties en overeenkomsten voorzien van algemene voorwaarden, de ‘kleine lettertjes’, die de regels van de overeenkomst vastleggen. Het advies hier is niet deze helemaal door te lezen (niemand gaat dat advies opvolgen) maar lees ze wel na op dingen als betalings-, leverings- en garantietermijnen waar de meeste geschillen over plaatsvinden.
En natuurlijk: lees ze niet alleen na op uw rechten, maar ook op uw plichten. Dan kunt u uw plichten nakomen en is iedereen blij dat u daarvoor geen advocaat hoeft in te schakelen.

Hou alles bij

Het bewaren van documenten aangaande correspondentie, overeenkomsten en financiële transacties is een belangrijke manier om sterk te staan in een vervelende situatie. Vooral in de zakelijke wereld is dit deels verplicht en dus vrijwel noodzakelijk om te kunnen overleggen in geval van een juridisch geschil. Door alles geordend bij te houden en te bewaren over lopende en recent afgeronde zaken, kunt u anderen eenvoudig op het niet nakomen van verplichtingen wijzen en aantonen dat u dit wel gedaan heeft.
Mocht het dan alsnog tot een juridisch geschil leiden en moet u een advocaat inschakelen dan kan de advocaat uw zaak met dezelfde papieren beter vertegenwoordigen.

Het is niet als op tv

In berichtgeving over rechtszaken in het nieuws ligt er een nadruk op de uitkomst. Aan het eind van een zaak is de in zijn recht gestelde partij opgelucht, blij en voelt zich gerechtvaardigd. Hierbij mist vaak het feit dat juridische zaken lang kunnen duren en veel tijd en energie kunnen vergen met de nodige emotionele bagage tot gevolg. Houd rekening met al deze factoren bij het starten van een juridische zaak, het is een reis die niet altijd even makkelijk of comfortabel is.
Een veel gebruikte verhaallijn in dramatisering van rechtszaken is dat de in zijn recht staande partij wint. Dit is helaas niet altijd het geval. De oorzaken kunnen divers zijn, gebrekkige of ontbrekende wet- en regelgeving of een gebrek aan bewijs. Ook kan een beslissing wel in uw voordeel worden beslist maar niet met het resultaat waarop u had gehoopt.

Wilt u nog meer tips van een advocaat? Neem dan contact op met bijvoorbeeld advocaat Antoine Endtz. Antoine Endtz is een zeer beroemde Nederlandse advocaat die er voor zorgde dat het mogelijk werd om een vast tarief te betalen aan je advocaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *