Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft. Van alle soorten hoofdpijn is chronische hoofdpijn een van de meest vervelende en belemmerende vormen.

Wat is chronische hoofdpijn?

Chronische hoofdpijn wordt gekenmerkt door aanhoudende pijn in het hoofd die regelmatig terugkeert. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en meer. Het kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en dagelijkse activiteiten beperken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van chronische hoofdpijn te begrijpen om effectieve behandelingsopties te kunnen bepalen.

Oorzaken van chronische hoofdpijn

De oorzaken van chronische hoofdpijn kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke type hoofdpijn dat wordt ervaren. Hier zijn enkele van de mogelijke oorzaken:

 • Spierspanning: Spanningshoofdpijn kan worden veroorzaakt door aanspanning van de spieren in het hoofd en de nek. Deze spanning kan leiden tot pijn en ongemak.
 • Nervus Trigeminus Irritatie: De nervus trigeminus is de hoofdzenuw die door het gezicht loopt. Irritatie van deze zenuw kan pijn veroorzaken in de ogen, neus en andere delen van het gezicht.
 • Hormonale Veranderingen: Schommelingen in hormoonspiegels, zoals serotonine en oestrogeen, kunnen hoofdpijn veroorzaken.
 • Genetica: Erfelijkheid speelt ook een rol bij het ontstaan van chronische hoofdpijn. Als hoofdpijn in de familie voorkomt, kan de kans groter zijn dat iemand er ook last van krijgt.
 • Levensstijl en Omgevingsfactoren: Factoren zoals stress, slaapgebrek, cafeïnegebruik en veranderingen in het weer kunnen bijdragen aan het optreden van chronische hoofdpijn.
 • Medicatie-afhankelijke Hoofdpijn: Overmatig gebruik van pijnstillers kan leiden tot chronische hoofdpijn. Dit wordt ook wel medicatie-afhankelijke hoofdpijn genoemd.

Symptomen van chronische hoofdpijn

De symptomen van chronische hoofdpijn achter je oog variëren afhankelijk van het specifieke type hoofdpijn dat wordt ervaren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Aanhoudende pijn aan één of beide zijden van het hoofd
 • Een drukkend, kloppend of strak gevoel in het hoofd
 • Gevoeligheid voor licht, geluid of geur
 • Misselijkheid of braken
 • Verstopte of loopneus
 • Rode of tranende ogen

Het is belangrijk om op te merken dat de symptomen van chronische hoofdpijn kunnen variëren van persoon tot persoon. Het is raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling van chronische hoofdpijn

De behandeling van chronische hoofdpijn is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en het specifieke type hoofdpijn dat wordt ervaren. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 • Medicatie: Artsen kunnen verschillende soorten medicatie voorschrijven om chronische hoofdpijn te behandelen. Dit kan onder andere pijnstillers, antimigrainemedicatie, antidepressiva en anti-epileptica omvatten.
 • Niet-medicamenteuze Therapieën: Naast medicatie kunnen niet-medicamenteuze therapieën ook effectief zijn bij de behandeling van chronische hoofdpijn. Dit kan gedragstherapie, biofeedback, occipitale zenuwstimulatie, acupunctuur en massage omvatten.
 • Veranderingen in Levensstijl: Het aanpassen van bepaalde levensstijlfactoren kan helpen bij het verminderen van chronische hoofdpijn. Dit kan het vermijden van triggers zoals stress, het verbeteren van slaapgewoonten, het verminderen van cafeïnegebruik en het beoefenen van ontspanningstechnieken omvatten.
 • Hoofdpijndagboek: Het bijhouden van een dagboek waarin de frequentie, duur en intensiteit van hoofdpijn worden geregistreerd, kan nuttig zijn bij het identificeren van patronen en triggers.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van chronische hoofdpijn individueel kan variëren. Het is raadzaam om een arts te raadplegen voor een gepersonaliseerd behandelplan.

Preventie van chronische hoofdpijn

Hoewel het niet altijd mogelijk is om chronische hoofdpijn volledig te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

 • Beheer stress: Stress kan een trigger zijn voor chronische hoofdpijn. Het beoefenen van stressmanagementtechnieken zoals ontspanningsoefeningen, mindfulness en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stressniveaus.
 • Slaap voldoende: Een goede slaap is essentieel voor het behoud van een gezonde levensstijl en het voorkomen van hoofdpijn. Zorg voor een regelmatig slaappatroon en creëer een rustgevende slaapomgeving.
 • Vermijd triggerende factoren: Identificeer eventuele triggers die je hoofdpijn kunnen veroorzaken en probeer ze te vermijden. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen, sterke geuren of fel licht zijn.
 • Eet gezond: Een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan het voorkomen van chronische hoofdpijn. Zorg voor voldoende inname van voedingsstoffen en vermijd voedingsmiddelen die bekend staan als triggers voor hoofdpijn, zoals cafeïne, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen.
 • Blijf gehydrateerd: Voldoende water drinken kan helpen bij het voorkomen van uitdroging, wat een veelvoorkomende oorzaak kan zijn van hoofdpijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat preventieve maatregelen mogelijk niet voor iedereen werken. Raadpleeg een arts voor advies op maat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *